top of page

HAPKIDO

VAD ÄR HAPKIDO

 

Hapkido är ett koreanskt självförsvar som har sitt ursprung i den japanska kampkonsten Daito Ryu Aiki Jujutsu och går ut på att utnyttja motståndarens kraft till sin egen fördel.

Hapkido är en sammansättning av tre ord och betyder "den Koordinerade kraftens väg.

 

  • Hap = koordination

  • Ki =kraft

  • Do = väg.

VARFÖR HAPKIDO?

Genom att träna Hapkido kommer du att öka din fysiska koordination och balans, och med tiden även din smidighet och styrka, vilket bidrar till ökad självkänsla och inre harmoni. Hapkido fokuserar mer på teknik än styrka och fysik vilket gör att den lämpar sig väl för både kvinnor och män i alla åldrar. På Baekdusan kan du börja träna Hapkido från 13-årsålder, här tränar vi med varandra och ser till att ha roligt tillsammans. Du är välkommen att prova på ett par gånger gratis!

HAPKIDO HISTORIA

Hapkidons grundare Choi, Yong-Sul (1904-1986) studerade Daito Ryu Aiki Jujutsu under sin uppväxt i Japan under stilmästaren Sokaku Takeda. Under 2:a världskrigets slutskede flyttade Choi tillbaka till Korea. Han etablerade så småningom sin egen skola där man tror att han lärde ut renodlad Daito Ryu Aiki Jujutsu. Han blev med tiden påverkad av en del av de uråldriga Koreanska kampkonsterna som hade varit bannlysta under den japanska ockupationen av Korea fram t.o.m. andra världskriget.

 

Med tiden växte fram en stil som han döpte till Hapkido. Några av hans första elever har efter hand flyttat ifrån Korea till olika delar av världen för att sprida kunskapen om Hapkido. Till Sverige kom Hapkido i början av 80-talet.

INSTRUKTÖR

Jörgen Kristensen kom i kontakt med Hapkido under 80-talet och har tidigare tränat Taekwondo sedan tidigt 70-tal och har i dag 6 Dan i Taekwondo. I början av 90-talet började Jörgen träna Hapkido på allvar. Han har i dag 2 Dan i Hapkido och är certifierad instruktör från Traditionel Hapkido of the Nederlands. Att träna under Jörgen är hårt men roligt och oerhört lärorikt.

bottom of page